Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΣΕ ΤΙ ΕΠΟΧΗ ΖΟΥΜΕ;


Σε τι εποχή ζούμε ;



Ζούμε στην εποχή των συσσιτίων. Στην εποχή που τα παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία. Στην εποχή που το δικαίωμα στην εργασία έγινε πολυτέλεια. Στην εποχή που οι άστεγοι υποφέρουν από την πείνα ή πεθαίνουν από ασιτία. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι ζούμε στην εποχή που οι πολιτικοί μας και τα Μ.Μ.Ε. δεν μετρούν πια όσους από απόγνωση αυτοκτονούν, ούτε καν αυτούς που συνειδητά θέτουν τέλος στη ζωή τους στην προσπάθεια να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα και να αφυπνίσουν τους υπόλοιπους. Είναι μήπως προτιμότερο να κάνεις το σωστό για λάθος λόγο από το να κάνεις κάτι λάθος για το σωστό λόγο; 


Μετρούν μόνο αυτούς που θα καταφέρουν να στείλουν φοβισμένους στις κάλπες για να θρέψουν την ματαιοδοξία τους ή ακόμη χειρότερα για να επιτύχουν τους δόλιους στόχους τους. Γνωρίζουν καλά πως ο φοβισμένος άνθρωπος χειραγωγείται εύκολα.
Όταν φοβάσαι δε λειτουργεί η κρίση σου. Όταν φοβάσαι δεν έχεις επίγνωση του τι πράττεις. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ; Να παραμείνουμε έρμαια των κυμάτων σε μια θάλασσα άγνοιας, παραπληροφόρησης, βρωμιάς και ανηθικότητας; Να συνεχίσουμε να παραμένουμε στη διάθεση των κυμάτων που όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα, κάποιους από εμάς γρήγορα και άλλους αργότερα θα μας τσακίσουν αλύπητα, σαν να μην είναι δυνατό να χαραχτεί κάποια πορεία σε μια τέτοια φουρτουνιασμένη θάλασσα, μια πορεία που θα μπορούσε να μας φέρει στην διαύγεια, στην αληθινή καθαρότητα ή σε κάποιο σημαντικό προορισμό; 

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΩ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΩ ΟΤΙ…

1.   ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ…………………….. Η ΥΓΕΙΑ

2.   ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΔΙΟ……………………..Ο ΦΟΒΟΣ

3.   ΤΟ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ……………………… Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ

4.   ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ……………………….. ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ

5.   ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ………………. Η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

6.   Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ…………….Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ

7.   ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ………… ΝΑ ΖΗΛΕΥΕΙΣ

8.   ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ …………………. Η ΣΥΓΝΩΜΗ

9.   Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ……………………….ΣΗΜΕΡΑ

10.                      ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ………………………………….

                                                              Η ΑΓΑΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ


                              
Βιβλίο, αγαπημένο μου
Το ξέρω, έχεις ηλικία μεγάλη, χιλιάδες είναι τα χρόνια που έχεις ζήσει.
Το ξέρω, η καρδιά σου απλώνεται παντού και μύριες φορές μοιράζεσαι
σε χιλιάδες βιβλιοθήκες.
Το ξέρω, σ΄ έχουν καταδικάσει πολλές φορές  κι άλλες τόσες σ΄ έχουν κάψει.
Ωστόσο σ΄ αγαπώ λες και γεννήθηκες μόλις εχθές, λες και είσαι μοναχά δικό  μου,
λες και η σωτηρία σου εξαρτάται μόνο από μένα.
Πώς να μη σ΄ αγαπώ,  αφού έχω ζήσει τόσο πολύ στο φως και στη σκιά σου,   
αφού έχω ονειρευτεί τόσες φορές έχοντάς σε στα χέρια μου, αφού χάρη σε σένα 
έχω ξεφύγει από τη λύπη κι έχω αντέξει την αδικία, αφού έχεις γίνει τελικά η μνήμη μου ολάκερη και, ακόμα καλύτερα, η μνήμη ολάκερη των συνανθρώπων μου.
Να γιατί το φωνάζω πως είσαι το κλειδί για την ελευθερία μου για όλων την ελευθερία.  
Το παραδέχομαι, μπορεί να φτάνω στην υπερβολή κι ο κόσμος να χαμογελάει ακούγοντας τα λόγια μου. Μα έτσι συμβαίνει πάντα με εκείνους που αγαπούν.
Είναι αλήθεια πως δεν ντρέπομαι καθόλου. Καμαρώνω για τις νύχτες που έχω περάσει ξάγρυπνος με σένα στο πλάι μου.. Που λυπάμαι όταν σε χάνω και χαίρομαι όταν σε ξαναβρίσκω.
Ακόμα και για την ανησυχία που με πιάνει, όταν δε σ΄ έχω στα χέρια μου, καμαρώνω.
Ομολογώ πως το πάθος μου με τυφλώνει, όμως πιστεύω πως από όσα δημιούργησε ο άνθρωπος
είσαι το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο, βιβλίο, αγαπημένο μου.
Miguel A. Fernandez-Pacheco, μετ. Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου:

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. 

"Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς...

Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ'όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να

ελέγχονται από αυτές...

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς

καλοπροαίρετα..

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα

τους...»

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, στις 11 το πρωί, γίνεται η Λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Είναι μία Λιτανεία που γίνεται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την φοβερή αρρώστια της πανώλης που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η Λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη του νησιού, παίρνουν δε μέρος και οι 14 Φιλαρμονικές του νησιού.  
Την Μ. Παρασκευή στις 4μ.μ. ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, ο Επιβλητικός Επιτάφιος. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της κάθε ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης. Μεγαλοπρεπέστατος με τις φιλαρμονικές να παίζουν πένθιμη μουσική, όπως το Adagio του Albignoni. Τον συνοδεύουν ο ιερός κλήρος, η μεγάλη χορωδία της Μητρόπολης και οι αρχές του νησιού. Η πραγματοποίηση τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου στις 06.00 (στο τέλος του Απόστολου). Αποτελεί δε αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο-θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους ορθοδόξους την περιφορά του την Μ. Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία. Εμπρός πηγαίνει ο Άγιος που έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου σε αυτή την Λιτανεία, και ακολουθεί ο Επιτάφιος. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους Πένθιμους ήχους των τριών φιλαρμονικών της πόλης. Από το Δημαρχείο αρχίζει ο «Αμλετ» , πένθιμο εμβατήριο του Ιταλού συνθέτη Faccio, που από παράδοση παίζεται από την Παλαιά φιλαρμονική. Ακολουθεί το άλλο πένθιμο εμβατήριο «Calde Lacrime» (καυτά δάκρυα) του άλλου Ιταλού συνθέτη Michelli από την φιλαρμονική Μάντζαρος και τέλος από την Φιλαρμονική Καποδίστριας το πένθιμο εμβατήριο από την Ηρωική του Μπετόβεν.
                  
Μετά το τέλος της λιτανείας, ο Άγιος θα παραμείνει στη θύρα του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα. Στις 11 το πρωΐ του Μ. Σαββάτου ο κόσμος περιμένει την πρώτη Ανάσταση. Όταν τελειώνει η ακολουθία στη Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου ‘Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».
Ένα άλλο επίσης Κορφιάτικο Πασχαλινό έθιμο που αναβιώνει ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων είναι το «ΜΑΣΤΕΛΟ» (βαρέλι).
Στην «Pinia» και κάτω από την Μεταλλική Κουκουνάρα που κρέμεται ασάλευτη ακόμα στην διασταύρωση Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, μαζεύονται οι Φακίνοι, οι αχθοφόροι της πόλης, οι Πινιαδώροι, οι οποίοι τοποθετούσαν στη μέση του πεζοδρομίου ένα ξύλινο βαρέλι. Το στόλιζαν με μυρτιές και βέρντε, του έβαζαν νερό και αυτοί σκορπισμένοι στο γύρο χώρο, παρακαλούσαν τους περαστικούς, που αυτή την ώρα ήταν πάρα πολλοί, να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό. Όταν πλησίαζε η ώρα της πρώτης Ανάστασης, οι Πηνιαδώροι σκορπισμένοι στην περιοχή της Πιάτσας κυνηγούσαν να βρουν κάποιον να τον ρίξουν στο βαρέλι. Αυτός μουσκίδι έβρεχε τον κόσμο γύρω του, ενώ περνούσαν οι μπάντες μας, παίζοντας το αλέγκρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί». Στο τέλος έβγαινε ο βρεγμένος με γέλια και χαρές και έπαιρνε τα χρήματα που είχε το βαρέλι.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία – φαντασμαγορικό, μοναδικό θέαμα. Όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα. Τα παράθυρα των μεγάλων εξαορόφων σπιτιών, μαζί με το καταπληκτικό θέμα των χιλιάδων κεριών και των πιστών που παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, συνθέτουν μία μεγαλειώδη εικόνα. Η Αναστάσιμος Ακολουθία συνεχίζεται στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (Πλατύ Καντούνι). Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, βγάζει την Ανάσταση με φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.
Το μεσημέρι ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο συνεχίζοντας την παράδοση δίνει κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ο εορτασμός της Μ. Εβδομάδας στη Ζάκυνθο είναι μία σύνθεση από μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές που ζουν οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα. Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

AN OI ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ...


ΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΕΣΥ
Έμπαιναν στην τάξη πάνω σε οδοστρωτήρα
Μπες πεζός
Έκαναν μονόλογο
Κάνε διάλογο
Προσπαθούσαν να επιβληθούν
Επιχείρησε να συνεννοηθείς
Απέβλεπαν στην ομαδοποίηση
Ψηλάφισε τις ιδιαιτερότητες
Υποδείκνυαν μονόδρομουςa
Καλλιέργησε την ευρυχωρία
Είχαν προθέσεις αφέντη
Να έχεις θέση ηγέτη
Φέρονταν εξουσιαστικά
Να κινείσαι συναινετικά
Ένιωθαν αφεντικά των παιδιών
Να αισθάνεσαι συνέταιρός τους
Επιδίωκαν να κάνουν τα παιδιά κατάλληλα για το Σχολείο
Φρόντισε να είναι το Σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά
Σερβίριζαν κονσερβοποιημένες αξίες
Βοήθησε να αυτοοικοδομήσουν το αξιακό τους σύστημα
Τους έδειχναν το δρόμο να ανεβούν
Μάθε τους πώς να σταθούν
Θέριζαν από θερμοκήπια υποκρισίας
Οδήγησέ τους στη δεντροστοιχία της κριτικής
Διακινούσαν τη σοβαρότητα μέσα από το κατσούφιασμα
Αποποιήσου την κληρονομιά και χαμογέλα
Επιβάλλονταν καταπιέζοντας
Απορρύθμισε τις σειρήνες του φόβου
Προωθούσαν ιδεολογία
Να παραθέτεις ποικιλία απόψεων
Προετοίμαζαν υποτακτικούς ακροατές
Να συζητάς και να ενθαρρύνεις
Απαιτούσαν εργασία
Να αποκτάς συνεργασία
Αναζητούσαν λάθη
Να αναγνωρίζεις επιτεύγματα
Στόχευαν στην απομνημόνευση
Να τους κινητοποιείς την κρίση

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

MOYΣΕΙΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ...


Να συστήσω  μια ιστοσελίδα, όπου θα βρείτε πολλά –πάνω από 8000- μουσεία από όλον τον κόσμο:
Κάνοντας κλικ επάνω στην ‘εικόνα’ του κόσμου, μπορείς να επιλέξεις χώρα και κατόπιν μουσείο….στα πόδια σας…. ή πιο κυριολεκτικά «στα μάτια και τα χέρια σας»