Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011


Μπαμπινιώτης: «Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα greeklish»

Posted by kantonopou at Ιουνίου 16, 2011
Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των «greeklish», επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Μιλώντας στα Χανιά, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου για τη γλώσσα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας.
«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει: ‘’τη γλώσσα και τα μάτια σας’’. Θα έλεγα ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος, που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας», ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε:
«Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία».

Αναφερόμενος στην ευρέως διαδεδομένη χρήση των «greeklish» (Ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) μεταξύ των νέων που στέλνουν γραπτά μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα ή συνομιλούν μέσω του Διαδικτύου, ο Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τόνισε:
«Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορεί οι νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το Διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα, και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».
Πηγή «Νέα»  12/6/11

3 σχόλια:

Xristina.A είπε...

Δυστηχως εχω και εγω αυτη τη συνηθεια προσπαθω αλλα για ευκολια το χρησιμοποιω.Παντως κριμα να αλιοθει αυτη η γλωσσα μονο και μονο για να μην κανουμε ορθογραφικα λαθοι η για να συντομευουμε.

Γιωργος Κουτσογουλας είπε...

Δεν είναι και τόσο κακό!Από την μια βέβαια είναι κακό για την ορθογραφία αλλά από την άλλη είναι ένας έυκολος τρόπος γραφής!

EleniKritsilidou είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα μας κι ας κάνουν και λαθάκια!Αφήστε που για να τα διαβάσω χρειάζομαι πολλή ώρα και όλοι γελούν μαζί μου!!!